Vaeltelua Buenos Airesissa

Iberan rymyreissun jälkeen päätimme viettää matkan viimeiset päivät Buenos Airesissa. Päätöstä paikalleen jäämisestä edesauttoi myös Argentiinaan saapunut hyinen sää ja vastaavasti hotellihuoneestamme löytynyt harvinainen lämpöpatteri. Talvi oli tosiaan saapunut, iltaisin oli jopa pakkasta.

Buenos Airesin yksi hyvistä puolista on, ettei kaupungissa voi tuntea termiä "tekemisen puute". Kävimme aluksi sivistämässä itseämme modernin taiteen museossa MALBAssa, josta löytyneet taiteelliset kummallisuudet eivät kuitenkaan saaneet meitä vakuuttumaan paikan sivistävästä luonteesta. Paikasta löytyi muun muassa sukupuolielimillä koristeltuja käsilaukkuja sekä taulu "valon ilmentymä", jossa keltaiseksi maalatulla pohjalla oli yksi valkoinen rasti. Leukaa hierovasta muusta älykköyleisöstä poiketen vietimme aikamme lähinnä naureskellen.

Viikonloppuina Buenos Airesin taiteellinen elämä siirtyy kaduille. Aukiot ja kadun pursuavat antiikki- ja käsityökojuja ja San Telmon kujilla voi puolestaan ihailla katutanssijoita - tangoa, tottakai. Tunnelma oli kylmästä ilmasta huolimatta oikein leppoisa ja istahdimme vaeltelun lomassa syömään paikallisia empañada-pasteijoita kadunkulman kahvilaan. Siellä kului päivä nopeasti ja on todettava, että kaikki antiikista vinksahtaneet menevät taatusti Buenos Airesista täysin sekaisin!

Kävimme myös planetaariossa, mutta tajusimme vasta valojen sammuttua, että tietenkin tämä show on espanjan kielellä. Taisin nukahtaa jossain siellä Marsin ja Jupiterin välissä. Kävimme myös Holokausti-museossa, joka oli kaikessa realistisuudessaan aika karmiva paikka. Argentiinahan otti aikoinaan vastaan hyvin paljon natsirikollisia, niin tietoisesti kuin tietämättäänkin, joten seiniltä löytyi tarinoita esimerkiksi Argentiinan maaseudulla piileskelleen Adolf Eichmannin löytymisestä ja luovuttamisesta Israeliin oikeudenkäyntiä varten. Miehen löytymiseen ja luovuttamiseen liittyi aikoinaan paljon diplomaattisia jännitteitä, mutta lopulta Eichmann hirtettiin Israelissa oikeudenkäyntinsä päätteeksi.

Reissun loppua kohden täytyi vielä toteuttaa meille suositeltu sisäelin Parrilla -illallinen. Tästä olivat kaikki argentiinalaiset vouhottaneet: Argentiinasta ei kertakaikkiaan voi lähteä ilman, että olisi kokeillut mitä ihmeellisempiä lehmän osia grillattuna. Tilasimme siis sihisevän pannun täynnä lihaa, munuaisia, suolta ja muita palasia, joita emme tunnistaneet. Homma alkoi ihan lupaavasti: Oli nälkä ja edelliset pihvikokemukset olivat olleet lupaavia. Hymy kuitenkin hiljalleen hyytyi narisevia lihakönttejä jyrsiessä ja lopulta keskityin vain salaattiin. Jopa lihamies Libor irvisteli, tosin kertoi jonkun rauhasen (?) olleen ihan syötävää. Noh, tulipahan kokeiltua.

Huomenna onkin sitten lystimme loppu eli lennämme Madridin kautta takaisin Helsinkiin. Vaikka matka on ollut huikea elämys, on kuitenkin mukava ajatella palaavansa kotiin. Myös varusteiden osalta matka on aika päättää, vaatteet vetelevät viimeisiään ja sää alkaa olla liian kylmä rantaläpsyköillemme. Ruisleipä, täältä tullaan!

0 kommenttia: