Kananlihalla

Sydneyssä on kylmä ja sataa vaakasuoraan. Rantaläpsykät on pakattu takaisin rinkan pohjalle ja kaupasta on haettu teepusseja. Säätiedotuksen täti hymyilee ja heiluttaa samalla hämmentyneenä päätään - Sää on varsin poikkeuksellinen vuodenaikaan nähden.

Olemme siis keskittyneet erilaisiin sisätilojen aktiviteetteihin. Olemme katsoneet televisiosta Australian avointa tennisturnausta, henganneet elokuvateatterissa, akvaariossa jne. Kävimme museossa, jonka luontokuva-näyttelyssä näin yhtäkkiä lumikon ja Vaasan ruispalan! Vähänkö tuli nälkä. Varasimme myös liput Sydneyn oopperataloon koomikko Akmal Salehin esitykseen ja hirnuimme miehen kommenteille vedet silmissä. Täällä maailman kolkassa elämä ei todellakaan ole kovin vakavaa!

Vierailumme tragikoominen puoli istui hostellimme aulassa. Hostellin pomo vietti päivänsä kertomalla kaikille tarinoita entisestä tyttöystävästään, joka oli varsin hiljattain lempannut pomo-raukan. Aluksi laitoin empaattisesti suuta mutruun ja tunsin pientä sääliä miestä kohtaan, mutta kun Rebecca-aiheisia tarinoita oli kerrottu kaikille noin 633 kertaa, olin valmis kilkuttamaan itse Rebeccalle ja ehdottamaan parisuhdeterapiaa. Hiljalleen miehestä alkoi muodostua aikamoinen psykopaatti ja varsin harmittomat pyynnöt saivat ukkelin räyhäämään. "Saisinko tavarani takaisin kassakaapista?" sai aikaan herttaisen reaktion "Ei todellakaan!! Voi P**ka. Onko pakko? Voihan Vi**u!" Parahin Rebecca, ota tämä mies takaisin elämääsi. Tai vaihtoehtoisesti suosittele hänelle tehokasta pakkohoitoa. Ystävällisin terveisin, kaikki maailman reppumatkailijat.

Riutalla

Koillis-Australian rannikolla sijaitseva Cairns on ilmastonsa puolesta jälleen täysin erilainen kuin aikaisemmat Australian kohteet. Joka paikassa vihreää, aivan kuin sademetsässä. Rexona saa myös jälleen näyttää kykynsä, sillä ilman kosteuspitoisuus pistää hien virtaamaan.

Cairns tunnetaan reppumatkailijoiden bileparatiisina, jossa parikymppiset reppumatkailijat roikkuvat baareissa aamuneljään ja laittavat noloimmat valokuvat hostellin ilmoitustaululle. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hostellien käytävillä viuhahtelee alastomia ja humalaisia ruotsalaisia, kolmekymppiset reppumatkailijat huomaavat iän painavan.

Cairns on bileiden ohella looginen tukikohta niille matkailijoille, jotka mielivät katsomaan maailman suurinta koralliriuttaa, Great Barrier Reef. Iso valliriutta on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon ja se on maailman suurin meriluonnonsuojelualue. Vaikka viuhahtelevat ruotsalaiset olivatkin varsin hulvatonta viihdettä, varasimme 3 päivän sukellus-snorklausristeilyn riutan suuntaan.

Riutta oli kyllä todella vaikuttava, kuin valtava vedenalainen puutarha. Näkyvyys oli todella hyvä, joten sukeltaminen oli todellinen elämys. Monenlaisia koralleja ja kasveja sekä tyynyliinan kokoisia värikkäitä kaloja. Risteilyn ainoa ikävä puoli oli laivan mahdoton keikkuminen - Pohjois-Australiaa vaivanneet syklonit toivat riutalle voimakkaita tuulia, joten merisairaus oli välillä todella tuskastuttavaa.

Sukellusvarusteisiin kuului myös minulle aikaisemmin tuntematon "stingersuit" eli eräänlainen sininen sukkapuku. Tämä annettiin siksi, että Cairnsin rannoilla asustelee olio nimeltään box jellyfish, läpinäkyvä ja sormenkynnen kokoinen meduusa, jonka pistoa kuvaillaan äärimmäisen kivuliaaksi kokemukseksi. Paikallisuutisissa on aina silloin tällöin juttu varoituksia uhmanneista typeristä turisteista, jotka viedään uimareissulta vedestä kirkuvina sairaalaan. Kyllä minulle on jo tässä vaiheessa selvinnyt että Australia on kaikkea muuta kuin harmiton paikka eläinlajeiltaan, joten varsin tyytyväisenä sujahdin pukuuni ja esitin samalla Liborille avaruusaiheisen pantomiimiesityksen.

Teimme Cairnsista käsin myös retken Tjapukai-nimiseen aboriginaalikeskukseen. Tämän paikan esitteitä löytyy joka nurkalta ja moni opaskirja suosittelee siellä käymistä. Hmmm. Enpä tiedä olenko samaa mieltä. Toki ymmärrän, että aito bushwalk-vaellus aboriginaaliheimon kanssa on äärimmäisen epätodennäköinen, mutta silti koimme paikan melko keinotekoisena. Taustanauhat säestivät lauluja, valtava buffet-ravintola ja kauppa odottivat matkalaisia. Kenties paikka kolahtaa, jos ei todella ole aiemmin kokenut mitään aboriginaalikulttuuriin liittyvää. Mene ja tiedä.

Kuumaakin kuumempi Alice Springs

Alice Springs sijaitsee keskellä Australian aavikkoa. Jo lentokoneen ikkunasta katsoen oli selvää, että järviä ja lampia ei täällä keskiössä pahemmin näy. Hiekkaa silmänkantamattomiin ja muutama pusikko siinä välissä.

Alice Springs on mukava pikkukaupunki, josta käsin moni tekee retken kuvista tutulle Uluru-kivelle, joka tunnetaan myös nimellä Ayers Rock. Uluru sijaitsee luonnonpuistossa ja sen läheisyydessä sijaitsee myös toinen kivimuodostelma Kata Tjuta (aboriginaalikieltä ja tarkoittaa "monta päätä"). Etukäteen olin taas ajatellut, että Uluru-Kata Tjuta on jossain paikallisbussin matkan päässä, mutta etäisyyttä onkin peräti 500 km. Me päätimme suorittaa reissun hopean hohtoisella Toyota Yariksella, ja länsirannikon pakettiautoseikkailusta rohkaistuneina päätimme myös nukkua autossa yhden yön. Kyllähän me vanhat karavaanarit nyt yksi yö Yariksessa nukutaan!

Uluru oli kyllä mahtava nähtävyys. Tuttu kuvista, mutta sen koko ja väri eivät kuvista aiemmin ole välittyneet. Uluru sijaitsee aboriginaalien pyhällä maalla ja aboriginaaliyhteisö toivoo, ettei kivelle kiivetä. Kävelimme siis kiven juurella katsellen aboriginaalimaalauksia ja rotkoja 40 asteen helteessä. Kata Tjuta osoittautui myös käynnin arvoiseksi paikaksi.

Ulurun juuressa sijaitsee myös aboriginaalikulttuurin keskus, jossa kerrottiin aboriginaalien tavoista, mytologiasta ja historiasta. Käynti oli mielenkiintoinen, sillä valtaosa aboriginaaleja koskevista tarinoista on hyvin negatiivisia. Maailman vanhin kulttuuri kesti kaiken muun paitsi valkoisen miehen tulemisen. Australia esimerkiksi harjoitti vielä 1960-luvulla rotujen sekoittumispolitiikkaa, jonka mukaan aboriginaalilapset vietiin vanhemmiltaan kasvamaan valkoisiin perheisiin. Aboriginaalikeskus kuitenkin avarsi näkemystä ja näytti myös kulttuurin rikkauden.

Niin tosiaan, tämä helle. Alice Springs on lämpötilansa puolesta kuin leivinuuni ja ulkosalla on varsin tuskaista olla. Joka ikinen huokonen hikoilee ja vettä menee päivässä litratolkulla. Jos liikumme auton ilmastointilaitteesta kovin kauas, roiskimme vaatteiden päälle ensin litran vettä ja toistamme tämän toimenpiteen noin 10 minuutin välein.

Ulurun auringonlaskun jälkeen ajelimme sitten lerintäalueelle ja virkistävän suihkun jälkeen olikin aika laittaa Yariksen etupenkit kenoon ja käydä nukkumaan. Kahdeksan tuntia myöhemmin karavaanarihenki oli tipotiessään ja tilannearvio oli seuraavanlainen: Selkää särki. Libor oli potkaissut yön aikana tööttiä kahteen kertaan naapureiden riemuksi etsiessään mukavaa asentoa, mikä ei minua liiemmin haitannut, sillä olin hereillä aamuviiteen asti. Tuijottelin parkkipaikalla viliseviä kaneja ja auton päällä kiipeileviä hyönteisiä. Aamulla työnsin pääni kahvikuppiin ja ehdotin paluuta hostellielämään.

Kuorsasin takapenkillä kun ajelimme takaisin Alice Springsiin ja vietimme kaupungissa vielä muutaman päivän. Kävimme matelijakeskuksessa, jossa tein historiaa ja pitelin Python-käärmettä olallani. Python ei pure, siksi tällaista asiaa pystyin edes harkitsemaan. Otimme siitä kaksiminuuttisesta noin 872346238746 kuvaa, sillä en usko sen tapahtuvan uudelleen enää ikinä.

Matelijakeskuksen lisäksi kävimme Didgeridoon soiton alkeiskurssilla, Anzacin näköalapaikalla sekä Alice Springs Desert parkissa, jossa tutustuimme aavikon elämään eläimineen päivineen. Istahdimme kuuntelemaan luentoa aboriginaalien elämäntavasta aavikolla ja näimme puiston yötalossa harvinaisia hyppyrottia ja Bilbyn - eläimen, joka näyttää rotan, juoppolallin ja kanin risteytykseltä. Sillä on pitkä häntä, isot korvat ja pieni punainen nenä.

Tänään iltapäivällä lennämme kuitenkin itärannikolle Cairnsiin. Koralliriutta here we come!

Ihmemaa Oz

Sisäinen karavaanari päästettiin valloilleen heti Perthiin laskeutumisen jälkeen. Haimme vuokraamamme pakettiauton, vessapaperia ja uskomattoman määrän säilykelihaa matkaa varten. Kilometrejä tulisi paljon ja sivistyksen pariin olisi Länsi-Australian eri kolkista aina pitkä matka.

Reissun ensimmäinen etappi, Cervantes-rannikkokaupungin lähellä sijaitseva Pinnacles-autiomaa, sai meidät hieraisemaan silmiämme. Keltaisessa autiomaan hiekassa nökötti komeita kalkkikivipaaseja ja olo oli kuin kuunpinnalla. Tervehdimme myös muutamaa emu-lintua, joita tepasteli siellä täällä kivipaasien välissä.

Autiomaan jälkeiset nähtävyydet olivat myös huikeita. Kalbarrin kansallispuiston maisemat toivat mieleen villin lännen punertavine kanjoneineen. Vietimme joulun ajan Shark Bayn alueella, joka ei syyttä suotta ole YK:n maailmanperintöluettelossa. Alueelta löytyy harvinaisia eläimiä ja kasveja sekä myös ikivanhoja stromatoliitti-kivimuodostelmia. Siellä me sandaalit paukkuen juoksentelimme kummallisesta luonnonihmeestä toiseen.

Coral Bayssa käännyimme takaisin etelään ja pysähdyimme yöksi leirintäalueelle, jonka ilmoituksessa mainittiin "luonnonläheinen kokemus". Ja sitä se olikin. Tässä oikealla on Kylie-kenguru kahden lapsensa kanssa. Siellä ne loikkivat leirintäalueella ristiin rastiin ja päätyivät lopulta leirintäalueen hoitajan kuistille syömään ja rapsuttamaan vatsaansa.

Australian huikeissa nähtävyyksissä on se miellyttävä piirre, että turistilaumoja ei näy missään. Sen kun ajaa hurauttaa paikasta toiseen ja nautiskelee hiljaisuudesta. Kunnes kärpäset löytävät luoksesi...pääkohteinaan sieraimet ja silmät. Tämän jälkeen kokemus on huomattavasti tuskallisempi.

Jos kuitenkin turisteja paikalle osuu, ne ovat 95% todennäköisyydellä ruotsalaisia. On ihan sama, että missä metsäpolulla sitä kävelee, aina sieltä joku Börje tai Pernilla tielle osuu. Pitänee mennä pian kyselemään että "Ursäkta mig, mutta onko Ruotsin valtiolla joku kuukausittainen matkailuavustus kaikille kansalaisilleen ja että mitenkäs tämä teidän kansalaisuusprosessi oikein meille suomalaisille eteneekään?".

Nyt olemme kuitenkin sanoneet hyvästit meitä hyvin palvelleelle pakettiautolle. Samoin säilykelihalle, mikä on kyllä ihan virkistävää. Nyt on aika siirtyä kuumaan keski-Australiaan eli lennämme huomenna Alice Springsiin Uluru-kiven tuntumaan.