Riutalla

Koillis-Australian rannikolla sijaitseva Cairns on ilmastonsa puolesta jälleen täysin erilainen kuin aikaisemmat Australian kohteet. Joka paikassa vihreää, aivan kuin sademetsässä. Rexona saa myös jälleen näyttää kykynsä, sillä ilman kosteuspitoisuus pistää hien virtaamaan.

Cairns tunnetaan reppumatkailijoiden bileparatiisina, jossa parikymppiset reppumatkailijat roikkuvat baareissa aamuneljään ja laittavat noloimmat valokuvat hostellin ilmoitustaululle. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hostellien käytävillä viuhahtelee alastomia ja humalaisia ruotsalaisia, kolmekymppiset reppumatkailijat huomaavat iän painavan.

Cairns on bileiden ohella looginen tukikohta niille matkailijoille, jotka mielivät katsomaan maailman suurinta koralliriuttaa, Great Barrier Reef. Iso valliriutta on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon ja se on maailman suurin meriluonnonsuojelualue. Vaikka viuhahtelevat ruotsalaiset olivatkin varsin hulvatonta viihdettä, varasimme 3 päivän sukellus-snorklausristeilyn riutan suuntaan.

Riutta oli kyllä todella vaikuttava, kuin valtava vedenalainen puutarha. Näkyvyys oli todella hyvä, joten sukeltaminen oli todellinen elämys. Monenlaisia koralleja ja kasveja sekä tyynyliinan kokoisia värikkäitä kaloja. Risteilyn ainoa ikävä puoli oli laivan mahdoton keikkuminen - Pohjois-Australiaa vaivanneet syklonit toivat riutalle voimakkaita tuulia, joten merisairaus oli välillä todella tuskastuttavaa.

Sukellusvarusteisiin kuului myös minulle aikaisemmin tuntematon "stingersuit" eli eräänlainen sininen sukkapuku. Tämä annettiin siksi, että Cairnsin rannoilla asustelee olio nimeltään box jellyfish, läpinäkyvä ja sormenkynnen kokoinen meduusa, jonka pistoa kuvaillaan äärimmäisen kivuliaaksi kokemukseksi. Paikallisuutisissa on aina silloin tällöin juttu varoituksia uhmanneista typeristä turisteista, jotka viedään uimareissulta vedestä kirkuvina sairaalaan. Kyllä minulle on jo tässä vaiheessa selvinnyt että Australia on kaikkea muuta kuin harmiton paikka eläinlajeiltaan, joten varsin tyytyväisenä sujahdin pukuuni ja esitin samalla Liborille avaruusaiheisen pantomiimiesityksen.

Teimme Cairnsista käsin myös retken Tjapukai-nimiseen aboriginaalikeskukseen. Tämän paikan esitteitä löytyy joka nurkalta ja moni opaskirja suosittelee siellä käymistä. Hmmm. Enpä tiedä olenko samaa mieltä. Toki ymmärrän, että aito bushwalk-vaellus aboriginaaliheimon kanssa on äärimmäisen epätodennäköinen, mutta silti koimme paikan melko keinotekoisena. Taustanauhat säestivät lauluja, valtava buffet-ravintola ja kauppa odottivat matkalaisia. Kenties paikka kolahtaa, jos ei todella ole aiemmin kokenut mitään aboriginaalikulttuuriin liittyvää. Mene ja tiedä.

0 kommenttia: