Vesiputouksia ja alligaattoreita

Kaupunkipäivien jälkeen oli aika lähteä liikenteeseen. Otimme suunnan pohjoiseen, lämpimimmille maille. Hyppäsimme jälleen yöbussiin, joka englanninkielisten elokuvien ja ilmaisen lämpimän aterian myötä toi meidät Puerto Iguazun kaupunkiin 17 tuntia myöhemmin. Olimme selvästi viidakon tuntumassa, ilma oli lämpimän kostea ja kaivoimmekin ensi töiksemme repusta käyttöön shortsit, rexonan ja hyttyskarkotteet.

Puerto Iguazu on nimensä mukaisesti portti Iguazun valtaville vesiputouksille. Bussiin hyppäämällä putouksille pääsee puolessa tunnissa ja viidakkopoluilla voi hortoilla vaikka kuinka kauan. Iguazu on Niagaran putouksia isompi ja uutta Indiana Jones -elokuvaa katsomaan menevät näkevät Iguazun täydessä toiminnassa elokuvan loppupuolella. Iguazu koostuu kaiken kaikkiaan 275 vesiputouksesta ja korkeimmat niistä ovat peräti 82 metrin korkuisia. Vaikuttavin vesiputous on nimeltään Garganta del diablo (paholaisen kurkku), leveys 150 m ja korkeus yli 80 m. Veden pauhu on putouksen äärellä melkoisen vaikuttava kokemus.

Putoukset sijaitsevat Brasilian ja Argentiinan rajalla ja vierailijat voivat halutessaan nähdä alueen kummankin valtion puolelta. Brasilian puolelta putoukset näyttäytyvät yhtenä massiivisena kokonaisuutena, kun taas Argentiinan puolella putouksia voi tarkastella lähempää ja eri poluilta. Koska Brasilian puolelle pääseminen vaati takseja ja toisen sisäänpääsymaksun, päätimme tyytyä Argentiinan tarjontaan. On tietenkin hankala arvioida mistä jäimme paitsi, mutta olimme päätökseemme varsin tyytyväisiä. Aurinko paistoi, vesiputoukset heijastivat sateenkaaria ja näkymät olivat komeat!

Iguazulta lähdimme sitten Iberan suoalueelle. Alue on luonnonpuisto ja tarjoaa ihmeellisiä kokemuksia eläinten ystäville. Suurin haaste Iberan lomassa on majapaikkoihin pääseminen eli Carlos Pellegrinin keskuskylään saapuminen, sillä Pellegrini sijaitsee keskellä ei-mitään kehnojen monttupolkujen keskellä. Suosituksena on ostaa yksityiskuljetus nelivetojeepiltä tai vaihtoehtoisesti liftata rekkojen lavalla kylän suuntaan. Sää oli sateinen ja mukavuudenhalu suuri, joten valitsimme jeepin ja 2.5h kuoppaisen ajomatkan. Takapenkillä pomppiessani olin vakuuttunut siitä, että tie on poikkeuksellisen huonossa kunnossa, mutta ajajamme totesi hetkeä myöhemmin että "voi veljet kun tie on tasainen, viime viikon sateessa tähän 200 kilometrin matkaan kului 7 tuntia".

Majapaikkamme oli oikein kodikas ja mukava sänky lievitti ajomatkan mukanaan tuomia pakarakipuja. Libor varasi jo saman päivän illalle veneretken yöeläimiä katsomaan, minä liityin vasta seuraavana päivänä mukaan. Kyllä taas näimme niin ihmeellisiä otuksia että ohhoh. Alue oli ensinnäkin täynnä monia lintuja ja alligaattoreita, joita löytyi joka pientareelta kasapäin. Kummallisin olento oli kuitenkin maailman suurin jyrsijä, Capybara. Kyseessä on spanielin kokoinen rotta töpöhännällä! Alue on kuulemma myös pullollaan anakondia. Joita ei tällä kertaa näkynyt. Hyvä.

Lähtöpäivän aamuna heräsimme rankkasateeseen, joten aamuksi suunniteltu ratsastusretki peruuntui ja ryhdyimme hotellin henkilökunnan kanssa jännittämään paluumatkan onnistumista. Tarkoituksen oli siirtyä nyt Mercedeksen kaupunkiin ja hypätä siellä Buenos Airesiin vievään yöbussiin. Sade ei hellittänyt sekunniksikaan koko päivänä, joten tiedossa oli mutavellissä matkailua. Minibussimme ei koskaan hotelliin ilmestynyt, joten lopulta hotellimme emäntä onnistui suostuttelemaan paikallisen jeeppimiehen viemään meidät ja samassa ongelmassa painivan brittipariskunnan Mercedeksen bussiasemalle. Auto liukui mudassa ja 120 km matkaan kului "ainoastaan" 3 tuntia. Mutta perille päästiin, auton vaihtaessa samalla väriä.

Oodi pihville

Kasvissyöjien kannattaa jättää tämä posti lukematta.

Viimeinen etappi reissullamme on Argentiina, punaviinin ja pihvin kultamaa. Olimme kuulleet niin monia legendaarisia pihvitarinoita, että odotukset olivat todella korkealla. Majoituimme San Telmon kaupunginosassa sijaitsevaan hostelliimme ja toisen päivän iltana istahdimme lähiravintolaan testaamaan pihviteoriaa. Ja voi herregyyd, joka ikinen suussa sulava tarina on täyttä totta! Sanoinkuvaamatonta, niin pehmeää, eikä tarvinnut hampaista kaivella minkäänlaisia jänteitä. Jos olisin runoilija, kirjoittaisin rakkausrunoja pelkästään paikallisille pihveille. Tämä on todellakin kulinaristien taivas: Pihvien lisäksi myös punaviini on loistavaa ja pieni karahvi maksaa ravintolassa euron verran.

Vietimme ensimmäiset päivät pääkaupunki Buenos Airesissa, joka katukuvaltaan poikkesi aika lailla edellisistä Etelä-Amerikan kohteistamme. Tiiviit yhteydet Eurooppaan ovat tuoneet katukuvaan vaaleita hiuskuontaloita ja moni puhuu joko ranskaa tai englantia. Arkkitehtuuriltaan Buenos Airesissa on myös monia kortteleita, jotka muistuttavat Pariisia. Paikalliset myös siirtyvät hyvin nopeasti aiheeseen "me muuten ollaan enemmänkin eurooppalaisia kuin latinalais-amerikkalaisia". Chilessä toistettiin samaa. Johtopäätös: Latinalaisessa Amerikassa ei ilmeisesti ole yhtään maata joka on latinalais-amerikkalainen (?).

Alkupäivinä kävelimme paljon ja löysimme tiemme Recoletan hautausmaalle, josta löytyy myös Eva Peronin eli Evitan hauta. Ikinä en ole niin kummallisella hautausmaalla käynyt, haudat olivat pienten talojen kokoisia, joten alue muistutti pikkukaupunkia kujineen päivineen. Alue oli hyvin kaunis, täynnä marmoria ja upeita veistoksia. Evitan haudan tunnisti kukista ja väkijoukosta. Muuten, tämä rouva onkin Argentiinassa hyvin ristiriitainen hahmo. Älkää antako musikaalien ja sankaritarinoiden hämätä, rouva Peron käytti myös saamaansa valtaa väärin ja henkilökohtaisen koston välineenä. Monella argentiinalaisella silmät leimahtavat ja sylki lentää aiheen noustessa esiin.

Ja kun kerran turisteja ollaan, varasimme liput Señor Tango -showta katsomaan. Tiedossa oli siis komeaa tanssia ja laulua, ja kyllä tämän perusteella Seinäjoen tangomarkkinoiden touhu on ihan oma alalajinsa:) Jalat viuhuivat hurjaan tahtiin ja hiusgeeli kiilsi. Tanssijoiden ilmeet vääntyivät välillä tuskaisiin tunteisiin ja haitari soi. Sitten tapahtui kummia: Lavalle ilmestyi nimittäin argentiinalainen Kari Tapio, nimeltään Fernando Soler! (kuva oikealla) Ilmeisesti Fernando on Argentiinan suunnalla jonkinlainen puolijumala, sillä muutamassa minuutissa yleisön naiset pyyhkivät kyyneliä silmistään ja kiljahtelivat Fernandon ojentaessa käsiään yleisön suuntaan.

Mutta sitten vasta kummia tapahtuikin. Tangoshow oli ollut varsin tyylikästä katseltavaa noin tunnin ajan, kunnes yhtäkkiä ohjelmanumerona oli jonkinlainen ihmeellinen lähes-striptease esitys. Siellä tosiaan yhtäkkiä iltapukuyleisön eteen marssitettiin tusinan verran pitsirihmoihin kääriytyneitä neitosia, jotka saksofonin soidessa availivat tankahousuisia haarojaan yleisölle. Itse tilasin lisää punaviiniä ja mietin elämän epäreiluja kysmyksiä. Siis, summa summarum: Yleisön miehet saivat tusinallisen puolialastomia naisia ja me naiset saimme Kari Tapion. Reilua?

Päiviä Limassa

Kiertomatkan jälkeen olemme viettäneet aikaamme Perun pääkaupungissa Limassa. Tähän aikaan vuodesta Perun rannikko peittyy viileään usvaan, joka hälvenee vasta kuukausien päästä. Olo onkin kuin Irlannin kesässä konsanaan.

Aikaiset herätykset kiertomatkan aikana olivat kasvattaneet univelkaa, joten ensimmäiset päivät menivät lekottelun merkeissä. Kävimme myös keilaamassa tutun ruotsalaisen pariskunnan kanssa. Tapasimme Marien ja Fredricin ensimmäistä kertaa Australian sukellusreissulla ja Limassa matkasuunnitelmamme kohtasivat uudelleen. Juttelimme lätkästä sekä lihapullien ja irtokarkkien ikävästä. Keilailun kiistaton kuningas oli kuitenkin tällä kertaa Ruotsi. Mutta menköön tällä kertaa, me voitettiin eilen lätkässä pronssia;)

Liman nähtävyydet sijaitsevat eri puolilla kaupunkia ja turvallisuussyistä turisteille suositellaan taksimatkoja paikkojen välillä. Itselleni tämä turvallisuusaspekti juolahti mieleen ensimmäistä kertaa vasta toissapäivänä, kun lähdimme bussilla kaupungin keskustaan Plaza Mayorille. Olemme nimittäin majoittuneet Mirafloresin tyylikkääseen ökykaupunginosaan, joka on kaukana Liman todellisuudesta. Miraflores on vuorattu hotelleilla ja kaupungissa käynnissä oleva kansainvälinen APEC-huippukokous tarkoittaa poliiseja joka kadunkulmassa. Keskustaretki olikin sitten täydellinen vastakohta. Bussi jätti meidät harmaalle slummialueelle, joka kartallamme on merkitty isolla "älkää menkö tänne" ruksilla. Emmekä jääneet sinne maisemia ihailemaan, vaalea tukka keikkuen kipitimme sillan yli Plaza Mayorille arkkitehtuurin pariin.

Itse Plaza Mayor oli komea, ja alueelta löytyy hienosti kunnostettuja siirtomaa-aikaisia rakennuksia. Vierailimme muun muassa San Fransiscon luostarissa ja katakombeissa. Näiltä turistialueilta ei kuitenkaan tarvitse siirtyä kuin yksi kortteli väärään suuntaan, niin näkymä on täysin toisenlainen. Kulkukoiria ja kerjäläisiä. Likaisia lapsia. Vastakohdat jotenkin vaivaavat ja ovat Perulle hyvin tyypillisiä - esimerkiksi maaseudun hökkelikylistä löytyy usein muutama ökyhotelli ja niissä majoittuville muutama ökyravintola. Moni kiertomatkoille saapuva turisti saa varmasti vääristyneen kuvan perulaisesta elämäntavasta.

Eilisen ja tämän päivän aikana olemme vielä käyneet Pachacaman raunioilla sekä Mirafloresissa sijaitsevassa "Rakkauden puistossa", johon paikallinen nuoriso menee tuntikausiksi pussailemaan. Näissä katolisissa maissa on se hauska piirre, että nuoret asuvat aina kotonaan kunnes hääkellot kilkattavat. Tämä tarkoittaa sitä, että puistoista löytyy aina valtava määrä kopeloivia, "vain" seurustelevia, kanssaihmisiä:)

Täytyy muuten vielä mainita yksi mielenkiintoinen kulttuuriero, liittyen naisen ikään. Ryhmämatkamme aikana kävin nimittäin joitakin keskusteluja paikallisten kanssa ja jos mainitsin ikäni (28), keskustelu siirtyi säälin sävyttämään voivotteluun. Siinä missä seurueemme nuorilta naisilta kysyttiin cocktailien määrästä ja elämästä yleensä, minulta tiedusteltiin naimisiinmenosta ja esikoislapsista. Ilmeisesti näin vanhana raakkina olen paikallisten mittareiden mukaan jäänyt kelkasta vuosia sitten:) Selvä pyy. Olkoon niin.

Turisteihin suhtaudutaan Perussa kaiken kaikkiaan hyvin ystävällisesti ja moni puhuu englantia, mikä on ollut aika yllättävää. Turismi tuo Peruun paljon rahaa, joten siihen myös satsataan. Summa summarum: Kyllä Perua voi suositella lämpimästi.

Perun ihmeitä

Perun kohdalla teimme poikkeuksen tee-se-itse matkanteosta ja varasimme 9 päivän kiertomatkan Gap Adventures -matkatoimiston kautta. Seitsemän kuukauden jälkeen oli kieltämättä mukavaa antaa jonkun toisen järjestää kuljetuksia ja tehdä päätökset ravintoloista ja nähtävyyksistä. Lisäksi en muista, milloin viimeksi olen nukkunut näin hyvissä sängyissä.

Rannikkoa lukuunottamatta Perun ihmeet sijaitsevat korkealla vuoristossa. 12 hengen matkaseurueemme laskeutui ensin Juliacan kaupunkiin, josta bussi kuljetti meidät Punoon, Titicaca-järven rannalle. Aktiviteetteja ei ensimmäiselle päivälle ollut suunnitteilla, sillä 3800 metrin korkeudessa oleminen aiheuttaa monelle vuoristotaudin oireita - suosituksena oli viettää ensimmäinen päivä vain levon ja kokateen merkeissä. Olo oli ihmeellinen, ikään kuin humala ja krapula olisivat iskeneet samaan aikaan - päässä huippasi ja heikotti. Pieninkin fyysinen rasitus laittoi huohottamaan ja hotellin kolmanteen kerrokseen nouseminen kesti taukoineen peräti 10 minuuttia! Yleisesti ottaen oman kehon reaktiota on näissä olosuhteissa täysin mahdotonta ennustaa, eikä esimerkiksi hyvä fyysinen kunto edesauta ohueen ilmaan sopeutumista. Meidän kohdallamme kävi niin, että minulla oireet jäivät lieviksi ja menivät nopeasti ohi, mutta Libor oli täysin kanttuvei. Illallisen jälkeen mies pyörtyi ravintolan lattialle ja hotelliin päästyään alkoi voida pahoin. Ensimmäisen vuorokauden ja lukuisten kokatee-kupillisten jälkeen Libor kuitenkin hymyili jo entiseen malliin.

Punosta käsin teimme kokopäiväretken maailman korkeimmalle järvelle, eli risteilimme Titicacalla ja pysähdyimme Taquile- ja kelluvilla Uros-saarilla. Sää oli aurinkoinen ja seurueemme edelleen puolikuntoinen, mutta maisemat upeita. Näimme myös ensimmäistä kertaa paikallista alkuperäiskulttuuria upeine pukuineen. Taquilen saarella söimme lounasta ja kävimme paikallisella torilla ostamassa käsitöitä.

Tämän jälkeen vierailimme Uros-saarilla, jotka kelluvat Punon kaupungin edustalla. Saaret on tehty olkia muistuttavasta totora-kasvista, jotka sidotaan yhteen. Jotta saaret eivät vajoaisi, uusia olkikerroksia lisätään jatkuvasti vanhojen päälle. Alun perin saaret luotiin, koska niitä oli helppo puolustaa hyökkääjiltä, mutta ajat ovat muuttuneet ja tänä päivänä paikalliset asukkaat saavat elantonsa lähinnä turismista. Siellä olkien keskellä tekno soi ja kokistölkit pihisivät. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että naapuririidan sattuessa saaret vain kylmän rauhallisesti sahataan irti toisistaan:)

Punosta matkustimme bussilla Cuscon kaupunkiin, joka toimi inkojen aikakauden tärkeimpänä keskuksena. Bussimatka oli huikea, kyllä tässä maassa komeaa vuoristomaisemaa riittää! Cusco oli myös varsin kaunis kaupunki, jossa on valtava määrä historiallisia rakennuksia. Kaupunkikierroksen lisäksi kävimme kaupungin ulkopuolella Pyhässä laaksossa ja pysähdyimme monissa kylissä matkan varrella. Vaikka kokemukset olivat kiehtovia, niistä jäi silti hieman kaupallinen fiilis. Kylät tekevät elantonsa pääosin myymällä tekstiilejä ja jotenkin hävetti jos astui takaisin bussiin ilman ostoskasseja.

Sitten olikin vuorossa se suurin ja kaunein, eli Machu Picchu. Päivää aikaisemmin junailimme Aguas Calientesin kyläpahaseen, jotta pääsisimme liikkeelle kukonlaulun aikaan. Kylästä pääsikin Machu Picchun sisäänkäynnille puolen tunnin järkyttävän bussimatkan (silmät kiinni jos kärsit korkean paikan kammosta) jälkeen. Ja täytyy kyllä sanoa, että Machu Picchu oli hyvin vaikuttava paikka. Ilman raunioitakin maisema on henkeäsalpaava ja paikka suorastaan huokuu historiaa. Espanjalaiset konqistadoorit eivät koskaan Machu Picchua löytäneet, joten kivirauniot ovat säilyneet erittäin hyvin. Vaeltelimme alueella monia tunteja ja Libor jopa kapusi Waynapicchu -vuorelle, jolle pääsee ainoastaan kapeita kiviportaita pitkin. Jos siellä kompastuu niin edessä on satojen metrien ilmalento ja korkean paikan kammoisilla ei ole sinne mitään asiaa. Jäinkin suosiolla laukkumieheksi vuoren juurelle.

Muistan lukeneeni joitakin vuosia sitten, että turismi pilaa Machu Picchun. Ihmiset söivät piknikkinsä raunioilla ja jättivät roskansa taakseen. Käsittämätöntä typeryyttä, vaikea ajatella välillä mitä ihmisten päässä liikkuu. Noh. Näin ei kuitenkaan ole enää asian laita, roskia ei näkynyt missään ja valvonta oli tiukkaa. Amerikkalaisturistit joutuvat tänä päivänä jättämään burgerikääreensä portin roskakoreihin.

Adios nakkisämpylät:)

Aavikon jälkeen lähdimme hiljalleen takaisin Santiagon suuntaan ja totesimme samalla, että kaksi viikkoa Chilessä ei kyllä riitä mihinkään. Maa kun on noin 4700 km pitkä, joten eihän tässä olla ehditty kuin köröttää jonkin verran pohjoiseen. Suurin haaste Chilen lomassa onkin valita, miten aikansa täällä käyttää.

Pysähdyimme aluksi Serenan kaupungissa, joka herää kesäisin eloon hiekkarantojensa myötä. Nyt on kuitenkin syksy, joten bikinit jäivät edelleen rinkan pohjalle. Meillä ei tosiaan käynyt tuuri säiden puolesta, sillä varaamamme tähtien tarkkailu -retki ei toteutunut taivaalla lymyilevän pilvilautan vuoksi. Lähinnä keskityimme chileläiseen kotiruokaan, jota hostellin lähistöllä sijaitseva kuppila nälkäisille vierailleen tarjosi. Lihapatoja, kanakeittoa ja guacamoletäytteisiä completo-nakkisämpylöitä meni kilokaupalla ja vyöryimme usein hostelliin siestan viettoon.

Serenan jälkeen matkasimme vapuksi Valparaison satamakaupunkiin, jossa myös maan kongressi sijaitsee. Kaupungin arkkitehtuuri on mielenkiintoinen, sillä kaupungin rinteet ovat täynnä värikkäitä, vieri vieressä sijaitsevia taloja. Historiallinen kortteli onkin Unescon maailmanperintölistalla. Hostellin sijasta majoituimme yksityiseen kotiin kaupungin keskustaan ja talon isoäiti piti meistä oikein hyvää huolta. Viereiseen huoneiseen majoittui chileläinen pariskunta, joka on 1980-luvun alusta lähtien asunut Australiassa. Aamupalalla kuulimmekin varsin mielenkiintoisia tarinoita Chilen kovista ajoista ja nykypäivästä. Nämä juttutuokiot ovat kyllä niitä hetkiä, joita ei joka päivä koe.

Valparaisosta lähdimme Santiagoon, mutta pysähdyimme matkalla Casablancan kylässä, jossa Liborin amerikkalaisen kaverin perhe asuu. Ajattelimme juoda kupin kahvia kaverin sedän "Willy´s"-ravintolassa ja lähteä sitten jaloista pois, mutta vielä mitä! Sedän vaimo vietti päivän kanssamme - kävimme aluksi chileläisellä viinitilalla Casas del Bosque maistelemassa paikallisia viinejä (hik!), ja sukulaiskierroksen jälkeen perhe tarjosi meille jättiaterian ravintolassaan. Vaikka yhteistä kieltä ei muutamaa sanaa lukuunottamatta ollut, meillä oli kyllä oikein hauskaa. Kulttuuri on tässä mielessä täysin erilainen kuin yksilöllisyyttä korostavassa pohjolassa. Perhe vaikutti olevan aidosti iloinen tavatessaan sukulaispoikansa kavereita ja vieraanvaraisuus teki nöyräksi. Yksi ikimuistoisimmista päivistä koko reissulla!

Nyt olemme jälleen Santiagossa pesemässä pyykkiä ja vaihtamassa valuuttaa huomenna alkavaa Perua varten. Uutiset kertovat, että Etelä-Chilessä sijaitseva tulivuori on purkautunut ja paikallisia evakuoidaan muihin kaupunkeihin. Näin mannerlaattojen yhtymäkohdassa luonto onkin usein samalla upea että armoton.